Tuosta hiilijalanjälkitestistä innostuneena talon insinöörismies päätti myös laskea yksinkertaistetun E-luvun talolle (se oli helppoa sen jälkeen kun hiilijalanjälkeä varten piti selvittää miten paljon energiaa öljyn muodossa kuluu vuodessa). Lopputulos (ei mitenkään yllättäen) oli se, että ei tämmöistä taloa enää saisi rakentaa. Jos otetaan kellarin puoli- ja kokolämpimät tilat huomioon lämpötilojensa mukaisessa suhteessa (mikä kuulostaisi loogisimmalta), E-luvuksi tulee 235 kun näillä kokonaisneliöillä maksimi olisi 160 paikkeilla...
Faktahan lienee, että nykyvaatimusten mukaista tällaisesta talosta ei saa kuin purkamalla sen kokonaan runkoon asti ja sitten eristämällä ja rakentamalla uudestaan - lisäeristämisellä voi käsittääkseni vain lähinnä pilata talon kosteustasapainon ja altistaa sen kosteusvaurioille. Uudelleenrakentamisoperaation hiilijalanjälki väistämättä olisi myös jonkunmoinen, mikähän lienee läpikotaisen uudistamisen takaisinmaksuaika energiamielessä... Näinpä ainut tapa pitää omatunto puhtaana onkin kulutuksen kohtuullisena pitämisen lisäksi käyttää uusiutuvaa energiaa mahdollisuuksien mukaan. Siinä mielessä esim. pelletit tai joku muu "hiilineutraali" lämmönlähde olisi hyvä. Myös E-luku tipahtaisi hyväksyttäviin rajoihin jos öljyn sijaan ne muutama kymmentä megawattituntia energiaa vuodessa saataisiin uusiutuvista lähteistä.
Kaikissa noissa vaihtoehtoisissa lämmitysmuodoissa on vaan omat tuskansa, joko muutostöihin joutuu investoimaan reilusti (aurinkoenergia, maalämpö) tai sitten käyttömukavuudesta joutuu tinkimään (pelletit).
Jälkikäteen lisättynä huomautuksena: Tosin pellettilämmityksen käyttömukavuudesta on kovin eriäviä mielipiteitä (huoltotarpeeksi on kerrottu kaikkea kerran viikossa - kaksi kertaa vuodessa väliltä), joten asiaan pitää perehtyä vielä lisää. Samalla kadulla on kyllä ainakin muutama talo jotka lämpiää pelleteillä (tämän tunnistaa helposti talon seinustalle siilon täytön yhteydessä jäävästä puruläjästä) joten ensikäden tietoakin on varmasti saatavissa.
Taidanpa mennä laittamaan kellarin ikkunoihin freesit tiivisteen vanhojen tilalle ja vilkaista kuistin ovien tiivistämismahdollisuuksia, olkoon se tämän päivän ilmastoteko. Isompia askelia sitten joskus myöhemmin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.