10.8.2013

Energiansäästöä

Arkkupakastin vaihdettiin uuteen kesäkuun alkupuolella ja nyt voi vähän yrittää kulutuslukemista päätellä millainen vaikutus vaihdolla on. Toukokuun alun ja heinäkuun lopun välillä viime vuoden ja tämän vuoden viikkokulutusten ero on reilut 9,2 kWh, mistä vuodessa kertyy jo 480 kWh, mikä taas on jotakuinkin kymmenesosa viime vuoden kokonaissähkökulutuksesta. Tai ehkä reilu yhdeksäsosa normaalista kulutuksesta, kun otetaan huomioon ne muutamat piikit jotka viime kesänä syntyivät parista tilanteesta joissa öljylämmitys korvautui 2-3 päiväksi sähköllä (huonolla hyötysuhteella) ja jotka on jätetty huomiotta tuossa viikkokulutuksessa. Muuta eroa ei pakastimen vaihdon lisäksi pitäisi kulutuksessa olla.

Toisin sanoen tämän hetkisellä sähköyhtiöiden laskutuksella laite maksanee itsensä takaisin sähkön säästöllä vajaassa yhdeksässä vuodessa (sillä utopistisella olettamuksella että sähkön hinta ei suuresti muutu, ja sikäli kun pakastin toivottavasti kestää kunnossa tuon ajan). Kahden hengen taloudelle 4800 kWh/vuosi olikin aika korkea kulutus, varsinkin kun samat kaksi henkeä pärjäsivät 3500 kWh:lla kerrostalokämpässä, jossa oli oma sähkösauna jota myös käytettiin lähes viikoittain. Mistä tuo melkoisen dramaattinen ero sitten mahtaa tulla? Ainut järkevä selitys tälle on oikeastaan se, että öljykattila ja -poltin sekä kaksi kiertovesipumppua imevät tuon erotuksen - pumppujen kulutuksen voisi kyllä oikeastaan mitatakin jossain välissä. Varsinkin vanhempi lienee nykymittapuulla jo energiasyöppö, mutta eipä sitä oikein kannattane vaihtaa ennenkuin saadaan päätettyä mitä tuolle lämmitykselle tehdään, koska jos pannuhuone menee uusiksi on pumppukin järkevintä uusia siinä yhteydessä (joissain kattiloissa on nimittäin kiertovesipumppu sisäänrakennettuna). Tosin modernit hienot ja ekotehokkaat hybridi-lämmitysratkaisut saattavat hyvinkin myös lisätä pumppujenkin määrää ja tuoda monta sähköllä toimivaa pömpeliä lisää kellariin, ja niin sähköyhtiöiden taskuun kilahtaisi entistä enemmän euroja - öljy-yhtiön kustannuksella tietysti.

Seuraava energiansäästön seurantakohde on sitten ovien vaihdon vaikutus lämmityskuluihin, mutta kammottavan epätarkan mittauksen takia siitä onkin sitten vaikeampi sanoa mitään tarkkoja lukemia ellei muutos ole hyvin dramaattinen, mitä se tuskin on. Mutta katsotaan nyt, olishan se kiva jos jatkossa pärjäisi vaikka koko vuoden säiliöllisellä öljyä.
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.