1.9.2011

Veden hallinta pihalla

Tässä vaiheessa voidaan jo todeta, että tuleville vuosillekin vielä jää tekemistä, eikä edes ihan pieniä asioita.

Kuntotarkastajahan oli jo sitä mieltä, että salaojat pitää laittaa kuntoon mahdollisimman pian. Tiettävästi salaojitus on tehty "ruukkuputkella" joka on tätä nykyä jo vähintään täynnä puiden juuria tai muuten vain sortunut. Tarkastuskaivoja ei tietenkään ole.

Nyt kun viemärien vaihdon takia on kaivettu talon ja viemäriliitoksen kaivojen väli auki (ei ollut betoniputkea silläkään pätkällä joten ei voitu ujuttaa uutta putkea vanhan sisään), voidaan todeta että ainakaan kadun puolella mitään salaojan tapaistakaan ei ole. Sen sijaan seinustalla on ihan tavallista soraa, joka toki tietysti päästää vettä ihan kivasti läpi, päätellen siis myös siitä, että kellari ei ole sen kosteampi kuin mitä se nyt on.
Mie olen suhtautunut salaojien laittoon vähän epäilevästi, remontti on aika iso (kallis), piha menee mullinmallin (omenapuuparat...), ja saatu suora hyöty on aika pieni koska varsinaista ongelmaa ei ole. Toki salaojitus varmistaisi omalta osaltaan Talon terveenä pysymistä monta vuosikymmentä eteenpäin, sitä en kiellä.

Nyt kun sitten viemärien uusimisen yhteydessä käytöstä jää pois vanha (nyttemmin jo laittomaksikin muuttunut) viritys jossa kuistin katon toiselta lappeelta vesi johdetaan (silloin kun vesitynnyri on täynnä tai tynnyri ei ole paikallaan) letkulla ovien ali suoraan pannuhuoneen lattiakaivoon, tulee mieleen että ehkä se piha kuitenkin pitäisi kaivaa auki niin saisi samalla sadeveden nätisti kulkemaan kauemmas Talosta. Pitää nyt tilapäisratkaisuna tehdä sille letkulle ura puutarhaan päin ja samalla tukea sen kiinnityskohta niin että letku varmasti pysyy auki.

Toinen sadeveteen liittyvä pulma onkin heti siinä vieressä, nimittäin autotallin luiska. Siitä on aiemmin valumavesi johdettu betonikourua pitkin pieneen "hiekanerotuskaivoon" (ei se sellaiseksi oikeasti ole tarkoitettu) josta se suoraan (hiekanerotus tuskin on ollut kovinkaan tehokasta) on sitten valunut siihen samaan pannuhuoneen lattiakaivoon mihin edellämainittu letkukin on mennyt. Tällä hetkellä ei ole mitään estämässä sadevettä valumasta pannuhuoneeseen, ja tälle asialle pitäisi kyllä saada aikaan sekä nopea etttä pysyvä ratkaisu. Epäilen että nuo kaksi eivät yhdisty ihan kevyesti, mutta jonkunmoinen pumppu siihen vanhaan kaivoon pitää nyt varmaan ainakin ostaa ihan pikaisesti... Kaikenlaisia ratkaisuja toki saa ehdottaa, kunhan ratkaisuun ei liity kustannuksia ihan kauheasti (alamme olla siinä pisteessä, että ensimmäiset laskut urakoitijoilta tulevat maksettaviksi ja budjetin pitävyydestä suorastaan kuuluu olla huolissaan).
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.