19.3.2016

Ja maailma pelastuu, tunti tunnilta, päivä päivältä

Kaikenmoinen mittaaminen on nykyisin trendikästä, ja siitä minäkin tässä nyt ajattelin pari sanaa naputtaa.

Taannoin kulutusseurantataulukkoon maalämmön lukemia sovitellessani päädyin arvioimaan puhdasta taloussähkön kulutusta menneiltä vuosilta. Meillähän oli vain yksi sähkömittari, ja öljylämmityksen sähköntarpeesta on ollut vain summittainen arvio ("pieni"). Jotta voisi edes jotenkin uskottavasti vertailla kuluvaa vuotta (ensimmäistä maalämmöllä) aiempiin vuosiin, piti saada eroteltua taloussähkön kulutus lämmitykseen menneestä sähköstä. Hoksasin siinä sitten, että kesän lämpiminä viikkoinahan lämmitykseen menee ainoastaan sen verran mitä nyt veden lämmitys vie (kellarin lämmitys menee aikalailla siinä sivussa), joten nappasin lämpimien viikkojen kohdalta viikkominimin kultakin vuodelta ja nipistin siitä vielä vähän, niin että päästiin viime vuoden osalta suunnilleen samaan tasoon kuin mitä nyt on pelkän taloussähkön kulutus.

Tulos on varsin ilahduttava: 2012 kulutus oli luokkaa 290 kWh/kk, 2013 ja 2014 enää vajaa 250 ja 2015 enää 220. Voidaan siis sanoa, että suunta on hyvä, joskin voi olla vaikea pitää tuo vähennystahti pelkästään tähän astisilla keinoilla, eli vaihtamalla sähkölaitteita vähemmän kuluttaviin. Pakastin vaihtui 2013 ja muut kodinkoneet ovat kokolailla moderneja jo, hehkulamppuja on pikkuhiljaa korvattu pienoisloisteputkilla ja nyt viime aikoina myös led-lampuilla. 24/7 päällä oleva tietokonekalustokin on kohta kokonaan ilman pyöriviä levyjä (ero "tyhjäkäyntikulutuksessa" on hillitön: 7-10 W vastaan 0,05 W per lätty, ja näille uusille mahtuu sisältöä kuitenkin lähes kymmenkertaisesti).

Maailma ei pelastu ihan pelkästään nipistämällä suomalaisten taloussähkön kulutuksesta, täällä kun suurin osa energiasta uppoaa lämmitykseen ja liikenteeseen, mutta pienestäkin vähennyksestä tulee merkittävä kun riittävän moni niin tekee, ja toisaalta oman ajattelun muuttamisessa on aikalailla sama mistä nurkasta ympäristötietoisuutta lähtee kehittämään - pääasia että lähtee.

Puolen tunnin päästä alkaa vuosittainen kansainvälinen valojensammutus- ja ympäristötietoisuustunti Earth Hour. Pitää käydä tekemässä vähän kaakaota ja irrottautua sähköisestä viihteestä, sytyttää kynttilät ja mennä lukemaan - paperilta. Siinä on kyllä pientä ironiaa, mutta kun se paperi nyt on joka tapauksessa puserrettu ison koneen nokalta ulos, parempi lukea mitä siihen on painettu kuin jättää lukematta.
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.