31.1.2012

Energiatalous

Jos muutama päivä sitten oli kylmä, niin nyt ainakin ulkona on vielä kylmempi (toivottavasti ei silti sisällä) kun aletaan lähestyä kahtakymmentä pakkasastetta.

Lämmitysjärjestelmässä kyllä riittää hönkää vielä (joten ei huolta, hyvät lukijat), ne termostaattiventtiilit jotka toimivat ovat keskialueella (loputhan paahtavat aina täysin auki) ja kattilassa riittää vielä tehoja kovempiinkin oloihin. Loppusyksyllä sähkäri ohimennen kommentoi jotenkin niin että "aika jyrkkä lämpökäyrä" on säätimessä (asteikolla A->F taidettiin silloin olla kohdassa C, nyttemmin siitä on puolella pykälällä noustu), mutta kun talo nyt on kuitenkin aikansa tekele, ei voi olettaa että lämpö sisällä pysyisi ihan nykyajan malliin. Kieltämättä ilmatiiviys olisi suotava asia, mm. omalla puolellani sänkyä on lattia sen verran kylmä, että jalat löytävät villasukat nopsaan (tosin villasukat jalassa olenkin nyt nukkunut, sen verran vilpoisana on pidetty makuuhuonetta, ilman sukkia alkaisi varpaita paleltaa jossain vaiheessa yötä).

Suihkussa käyminen on myös muuttunut karaisevaksi kokemukseksi kun portaikko ja alakerran käytävä ovat arviolta 10-15-asteen tuntumassa (eipähän siellä alhaalla mitään lämmitystä olekaan ja portaikon patteri on vasta keittiön oven takana eli koko portaikko siitä alaspäin, mukaanlukien sivuoven edusta, on lämmittämätön). Aiemmin en ole kokenut kovinkaan usein tarpeelliseksi käyttää kylpytakkia suihkun jälkeen, mutta nyt sitäkin osaa arvostaa. Myös lämmintä lattiaa osaa arvostaa suihkussa, kun vieressä on kovin kylmä kaakeliseinä.

Kuten sanottu, kattilassa on vielä kapasiteettia, ja varmaan säätöpömpelistä voisi kokeilla D-käyrääkin vielä jos ja kun ei muuten meinaa lämpö riittää. Patteriverkoston menovesi näytti eilen jotain +60C tienoilla, minkä huomaa ehkä siitäkin että hanasta ei tule enää ihan niin järkyttävän kuumaa vettä kuin normaalisti jos sitä erehtyy kääntämään liikaa lämpimän puolelle. Energiatalouden suhteen toki on parempi tyytyä villasukkiin, töppösiin ja lämpimiin päällysvaatteisiin, koska jos kylmä tulee nurkista sisään niin kyllä se lämpökin hanakasti karkaa jos sitä alkaa nostamaan. Ihan samaan ei meillä kuitenkaan mennä kuin YLE Teeman Ilmastodieetit-sarjan seuraamassa Rousun perheessä, muistelisin Jukan sanoneen aloitusjaksossa jotain 15 asteesta... Positiivista tässä tilanteessa nyt joka tapauksessa on se, että sähkölaitteiden hukkalämpö muuttuukin hyötylämmöksi (toki siitä osa karkaa pihalle sen enempää meitä ilahduttamatta).

Vaikka "köyhän miehen maalämpö" pitääkin kellaria jossain määrin lämpimänä (pattereiden lisäksi) eristämättömien betonilaattojen muututtua ikäänkuin lämmön lähteeksi, kasasin viikonloppuna lunta sokkelin viereen vanhojen aikojen malliin. Muistelen kyllä kuulleeni että nykypäivänä moinen on laitettu pannaan kosteusvaurioiden tuottajana, mutta pakkokos niiden lumien on antaa sulaa siihen seinälle sään lauhtuessa? Lähinnä ajattelin autotallia tällä operaatiolla; iso talon levyinen tila, kolme ulkoseinää ja hatarat isot ovet tarjoavat haastetta putkimaiselle patterille (joka tosin on pitkä ja kunniotusta herättävä ulkomuodoltaan), enkä haluaisi päästää pakkasta sisään. Toki maalit ja muut pakkasarat aineet sieltä voisi kantaa vaikka pannuhuoneeseen (joka sekin putkien eristämisen myötä on tällä hetkellä enää viileä eikä kuuma kuten alkuunsa) jos alkaa näyttää huonolta. Pitääpä siirtää sääaseman ulkoanturi kuistilta autotalliin niin pysyy tilanteen tasalla...
submit to reddit Delicious

3 kommenttia:

 1. Hui, onpas kylmää! Meillä on myös ollut makkarin patteri rikki jo viime keväästä. Pian onneksi taloyhtiössä on luvassa patteriverkoston perussäätö niin ei tarvitse koko talvea värjötellä. Onko teillä kylppärissä lattialämmitystä? Sellaisesta itse haaveilen.

  VastaaPoista
 2. Kylppärissä on vesikiertoinen lattialämmitys. Pitkään jatkuvilla kovemmilla pakkasilla sokkelikin jäähtyy ja myös siis kylppärin ulkoseinä. Siihen ei lattialämmitys enää auta. Mutta ennen meitä siellä oli vain pieni patteri seinällä ikkunan alla ja muutenkin enemmän sellainen "kesämökkimeininki" (tai siis nykypäivänä moista löytää tyypillisesti enää kesämökeiltä), suihku oli löylyhuoneessa ja nykyinen kylpyhuone oli pesutupana. Ehkä aiemmat omistajat lämmittivät saunan joka kerta pesulla käydessään talvella, tai ehkä 1900-luvun alkupuolella syntyneinä olivat vain karaistuneempia.

  Vaan eipä ole (onneksi) ollut useampaan vuoteen enää pitkiä -20C pakkasia täällä. Ja nyt kun luen tuota lähes 9 vuotta vanhaa tekstiä, niin ei ole autotallissa pakkanen tullut kertaakaan sisään, silloinkaan kun on niitä kovia pakkasia ollut ja maakin usein lähes lumeton. Eikä myöskään siihen alakerran/kellarin lämmittämättömään portaikkoon. Kyllä se maaperä kuitenkin lämmittää.

  VastaaPoista
 3. On noista ajoista kyllä paljon ehtinyt tapahtua. Ulko-ovien vaihto lopetti vedon eteisessä sekä portaikossa, ja makuuhuoneessakaan ei enää nurkasta vedä, kun lattia ja seinän pinta laitettiin uusiksi. Toki on myös lämmitysmuoto vaihtunut huipputeholtaan pienempään (mutta taloudellisempaan ja ympäristöystävällisempään), mutta kyllähän otsikon hengessä ehdottomasti parempi on estää lämpöä karkaamasta ulos kuin tuottaa sitä enemmän.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.