6.8.2011

Urakasta se käy urakoiden kyselykin

Aina siitä päivästä alkaen, kun talolla suoritettiin ensimmäinen remonttikatselmus/-arviointi, pääasiallisin stressin lähteeni on ollut mistä saada kelvolliset urakoitsijat tekemään putki-, sähkö- ja kylppäri/saunaremonttia. Ottaen huomioon että Susku hoiti talokauppoihin ja vakuutuksiin liittyvät kiemurat oli ihan paikallaan että mie otin vastaavasti tähän homman hoitaakseni (varsinkin kun kesäloma sopivasti alkoi).

Lähtökohtahan oli saada yksi ainut urakoitsija hoitamaan koko show, mutta...

Lähettämistäni kymmenestä kokonaisurakkatarjouspyynnöstä ylipäätään jonkunlaisen vastauksen sai vain kuusi, joista kaksi oli kielteisiä (kalenteri täynnä) ja myönteisistä neljästäkin vain yksi urakoitsija lopulta saatiin katsomaan kohdetta yksityiskohtaisemman remonttikuvauksen esittämisen jälkeen (lopuista ei ole sen koomin mitään kuulunut). Kävi sitten niin, että tämä firma tekisikin vain kylpyhuoneen ja saunan, ja niinpä alettiin sitten kysellä sähkärien ja putkarien perään. Tässä kohtaa oli siis tuhrattu jo viikko ah niin kallisarvoiselta tuntuvaa aikaa...

Onneksi saatiin vakuuttavan oloiset suositukset sekä putkarista että sähköristä tältä kylppäriremonttifirmalta, joten lähetin heti ensimmäisenä tarjouspyynnöt (menneestä muka viisastuneena suoraan täydellisen yksityiskohtaisen tarjouspyynnön kera) näille kahdelle firmalle sekä neljälle muulle jotka olivat jo aiemmin urakoitsijoita läpi kahlatessa jääneet listalle muistiin. Stressintäytteisen viikonlopun jälkeen (ainoastaan yksi kielteinen vastaus yhdeltä putkifirmalta - ei sovi aikatauluun) lähettelin sitten vielä lisää tarjouspyyntöjä, niin että lopulta oli tarjous lähetetty sekä seitsemälle putkiurakoitsijalle että seitsemälle sähköurakoitsijalle. Seuraava vastaus tuli sähkäriltä, ja vielä sen verran nopeasti että suorastaan ihmetytti, kuten ihmetytti myös arvioitu urakan loppusumma, joka oli 2-3 kertaa sen verran mitä hommaan "pitäisi" saada kulumaan. Toki on myönnettävä että vanhan talon kohdalla kukaan ei tiedä mitä kaikkea eteen tulee urakan aikana (ja itse asiassa suurin osa urakoitsijoista onkin heti kättelyssä sanonut tekevänsä homman vain tuntityönä, mihin me sitten vastaavasti olemme vastanneet että tahtoo saada tietää edes hintahaarukan kokonaisbudjetin seuraamista varten), täytyy sanoa että melkoiset varmuuskertoimet on tällä kaverilla urakoissaan...(eikä tämäkään tarjonnut urakkaa vaan materiaaleja ja tuntityötä). Mutta eihän se olekaan tyhmä joka pyytää liikaa, vaan se joka siihen suostuu.

Sähköurakoitsijoita on tyrkyttäytynyt vielä pari muutakin, onneksi heti seuraavana tuli suositeltu sähkäri "kotikäynnille" ja olikin sen verran vakuuttava että oltiin siinä kohtaa jo aikalailla myytyjä. Parasta tietysti on että esitetty hintakaan ei ollut päätä huimaava.

Vaan se, mikä nyt laukaisi tämän kirjoittamisen on se, että kauan jo kaivattu ja jopa perään soiteltu suositukset saanut (ja toivottavasti niiden arvoinen) putkiurakoitsija olisi nyt vihdoin maanantaina valmis tulemaan katsomaan taloa! Olen elänyt siinä toivossa, että nämä urakat saisi sovittua ennen kesäloman lopettavaa reissuani Eestiin (joka alkaa ensi viikon keskiviikkona), ja jos nyt ei tapahdu kamalia voinen ainakin huokaista helpotuksesta vaikkei varsinaisesti sopimuksiin ehditäkään laittaa nimiä alle ennen tuota reissua. Monta mutkaahan tässä on vielä edessä, mutta on karmivaa odottaa kun ei tiedä saako koko remppaa käyntiin riittävän ajoissa vai ei. Nyt olisi vielä mahdollista saada edes lupaus siitä että homma hoituu.

Tässä kohtaa voi siis todeta että tasan puolet yhteydenotoista urakoitsijoihin tuotti vastauksen. Ottaen huomioon rakennusalan herkkyyden suhdannemuutoksille ei siis voitane tulkita että maan talous olisi menossa alamäkeen päin?
Tätä kirjoittaessa soitti vielä yksi sähköurakoitsija, pahoitteli että oli näin myöhässä (ollut yllättäen tälläkin kuulema kiireitä) ja päädyttiin sitten turisemaan kahdenkymmenen minuutin ajan tästä aiheesta. Malliesimerkki siitä, miten hoidetaan asiakassuhteet niin että vaikka urakka menikin sivu suun jää kuitenkin asiakkaalle hyvä fiilis firmasta. Pidetään nimi mielessä...

Talohan on nyt siis lähestulkoon valmis remontin aloittamiseen, viimeksi kurkatessa pakastearkku kellarissa oli vielä puolillaan ruokaa ja joitain viherkasveja oli vielä ikkunoilla (sekä kaatopaikalle menossa olevaa tavaraa muutamassa huoneessa), joten periaatteessa valmistelevat toimenpiteet kuten yläkerran lattioiden auki repiminen ja keittiön laajennuksen valmistelu (eli käyttökelpoisen tavaran irrotus ehjänä) voisi jo alkaakin. Tällä hetkellähän on aikaa deadlineen vielä vähän yli 2,5 kuukautta joten ollaan hyvin aikataulussa (alkuperäisistä arvioista jopa hyvinkin kuukauden verran edellä).

Se tässä myös jänskättää että tarvitseeko putkien vaihdon takia aukoa sellaisia lattioita ja seiniä joihin ei muuten olisi tarkoitus kajota. Yläkerran vessan lattian muovimatto on sen verran kärsinyt että se on ihan paikallaankin vaihtaa, ja sama jouduttaneen tekemään myös alakerrassa, mutta toivottavasti eteiseen ei tarvitse puuttua (pohja- ja putkikuvia katsellessa vaikuttaisi siltä että ei tarvitse). Kellarissa sitten pääseekin aukomaan yli puolet tiloista joiltain osin, ja se ainoa huone jossa ei ole lattiakaivoa on sitten se, jonka alta putket menevät kaupungin viemäriverkkoon. Alkuperäisestä putkisuunnitelmasta jostain syystä on leikattu irti juuri kellarikerroksen osuus, joten piikatessa pitää sitten vain seurailla niitä putkia...
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti