7.9.2011

Mitä olisi voinut tehdä toisin, osa 1

Oppimisprojektihan tämä väistämättä on, ja jo tässä vaiheessa voi sanoa että opittu on.

Olisi ensinnäkin kannattanut uskoa Asunnon remonttiopas -kirjassa esitettyjä aika-arvioita sen suhteen, miten muutaman viikon remonttirypistykselle on suotavaa varata aikaa enemmän kuin muutama kuukausi. Olisi säästynyt paljolta stressiltä. Nyt onneksi on kellarissa "pääurakoitsijana" sellainen joka oikeasti tahtoo saada tulosta aikaan ja jopa itsenäisesti hätyytti putkarinkin paikalle aloituspalaveriin vaikka miestä muuten tuntui olevan alussa kovin hankala tavoittaa.

Olisi myös ehkä kannattanut ottaa joku rakennusinsinööri tai rakennusmestari vetämään hanketta, ei olisi tarvinnut muutella suunnitelmia sitä mukaa kun olennaisia asioita pikkuhiljaa selviää. Esimerkiksi vanhemmista kotimaisista tai ulkomaisista käännetyistä remonttioppaista kun ei selviä Suomen nykyinen lainsäädäntö. Kuten vaikkapa se, että ennen putkisaneerausta pitää riittävän pätevän LVI-suunnittelijan tehdä suunnitelma. Meillä toki kävi sikäli tuuri, että suositeltu putkari on pätevä moisia tekemään ja myös otti homman tehdäkseen. Tuli vaan ehkä lähetettyä jokunen tarjouspyyntö tarpeettomasti kun en hoksannut tarkastaa nettisivuilta kuuluiko myös suunnittelu firman tarjoomaan. Tämän minulle ystävällisesti kertoi eräs perusputkimies...

Tulimme ottaneeksi itsellemme myös loputtomalta vaikuttavan määrän asioita tehtäväksi. Puutarhassa on sadonkorjuuaika, talo piti (olisi pitänyt, jäi vähän hätäisesti tehdyksi) valmistella remontteja varten, yhdenkin huoneen seinien ja lattian kuoriminen lautaan/rakennuslevyyn asti on melkoinen urakka (saati sitten kahden), pitää ostaa hirmuisesti tavaraa ja autottoman on hankala järjestää kuljetukset ilman että joka reissusta pitää maksaa erikseen... Niin kauan kaikki vielä meni hyvin kun oli loma, mutta nyt ansiotyö haittaa harrastuksia huomattavasti.

Muutamia remonttikohteita tuli myös ylenkatsottua alunperin, vaikka johan sen järkikin sanoo että jos putkiremontti tulee, vessan saa purkaa (ja sen jälkeen se pitää rakentaa uusiksi). Budjettia kaatavia mokia ei suunnitteluvaiheessa kuitenkaan ole tehty tämän hetkisen tiedon valossa, mutta on toki jännää nähdä mikä tulee olemaan koko projektin hinta lopussa, ja että onko se lähelläkään sitä mitä alussa arvioitiin.

Toisaalta on tässä tullut opittua jotain siitäkin miten asiat kyllä voivat sujua vaikka aina ei itsellä oikein tuntuisikaan olevan homma hanskassa. Ammattilaisilta saa ammattimaista palvelua (olkoonkin vaihtelevan tasoista), ja joskus kannattaa vain kysyä ja saattaa huomata hetken kuluttua ostaneensa puutavaraa pienen puistikon verran vaikkei alussa edes oikein tiennyt mitä tarvitsee (toki tässä vaiheessa kun puutavara ei ole vielä pihassa eikä ensimmäistäkään naulaa ole lattialautoihin lyöty voi olla ennenaikaista iloita).
submit to reddit Delicious

3 kommenttia:

 1. Ja kun aloittaa työt pienten lasten parissa ja stressaa vähäsen, iskee tauditkin! Olen nyt jo kolmatta kertaa sairaslomalla. Aloitin työt elokuun ensimmäinen päivä... Onneksi on tuttu työnantaja, joka tietää, että oon mie välillä tervekin. ;) Itseä vaan tympäsee aika rankasti, koska ei menee päiviä ja viikkoja hukkaan, koska ei pääse Talolle hommiin vaikka kotona onkin, eikä työt häiritse.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin ollaan jonkinmoisessa nuhakierteessä. Saapa nähdä joko tänään kolahtaa pieni paketti teidän postiluukusta vai meneekö ensi viikkoon ;) Mukavaa (ja remonttipitoista) viikonloppua teille molemmille!

  VastaaPoista
 3. :)
  Kiva, pääsen askartelemaan!
  Täällä on yhdet Krisna-festarit huomenna, joten aion ottaa myös rennosti laulamalla ja ehkä tanssimallakin! Ja käydään ostamassa kumisaappaat meille molemmille! ;)
  Mukavaa ja tervehdyttävää viikonloppua teille!
  Tehkää sillä mun suklaakakkuohjeella chili- tai inkivääri-suklaakakkua! :)

  VastaaPoista