10.9.2012

Puutarhurin ongelmat

Yritämme elää kuukalenterin mukaan. Etenkin kun on kyse puutarhan ja taloudenhoidosta. Eli milloin kannattaa laittaa talvivaatteet säilöön, milloin nostetaan perunat maasta, milloin laitetaan tavaraa säilöön jne.
Välillä se tuntuu vain vaikealta....kun on kaksi työssäkäyvää ja toinen opiskeleekin välillä, on vapaa (-)aika vähissä. Kun olisi aikaa töiden jälkeen, on joko väärä aika kuusta tai sitten sää tekee tepposensa. :(
Eräänkin kerran olen suunnitellut kitkevänä rikkaruohoja töiden jälkeen mutta sitten sataa vettä. Ja kun seuraavana päivänä ei sada, on jo kuu sellaisessa asennossa, ettei kannata. :)
Noiden rikkaruohojen  kanssa ei ole ihan niin tarkkaa onko suotuisa päivä vai ei. Mutta kyllä sen huomasi porkkanapenkissä, ettei niitä tullut niin nopeasti takaisin kuin toisaalla kun nyppi "oikeana" päivänä. Mutta kun on kyse säilönnästä, en halua lähteä kokeilemaan. Kyllä noihin hillotuksiin yms. tuhlaa aikaansa niin paljon, ettei viitsi heittää tuotoksia hukkaan vaan sen takia, ettei jaksa odottaa oikeaa päivää. :)

Ja tänään pääsin töistä jo puol kahdelta, joten ajattelin tietysti, että nyt teen hilloa ja kaikkea kivaa omenoista. Mutta tänään onkin vesi-päivä eli oikea päivä pyykinpesuun ja siivoukseen mutta ei missään nimessä säilöntään! Hillot olisivat homehtuneet tai pahimmassa tapauksessa eivät olisi hilloutunut. Niinpä sain valokuvauspäivän kun kerran sääkin salli! Napsin pihassa kuvia, joita jo aiemmin tänne laitoinkin. Ja pesin sitä pyykkiä kun sitäkin oli kertynyt. :)

Joku siellä varmaan miettii kuumeisesti että mikä se kuukalenteri on. No, se on vanhan kansan perinnetietoa, joka on jostain syystä vain jäänyt vanhan kansan tietoon muttei levinnyt nuoremmille. Nykyisin kuitenkin vanhaa perinnettä ja tietoutta on alettu arvostaa ja ihmiset ovat kiinnostuneita. Onneksi on olemassa kirjoja ja oikein kalentereitakin, joihin on merkattu milloin mikäkin työ on tehtävä.

Kuu kiertää maapalloamme ja vaikuttaa sen elämään todella paljon. En muista milloin itse siitä kiinnostuin mutta hurahdin ihan täysin. :) Kaikki kuulosti oikein järkevältä ja loogiselta. Ja selitti miksi tosiaan joskus leivonta ei suju sitten ollenkaan ja joskus tulee maailman parasta pullaa tai leipää (Omat kokkaustaidot eivät sitten liity tähän).
Olen myös ollut aina herkkä kuulle, aavistan täysikuun ja nukun huonosti siihen aikaan. Usein huomaan tämän vasta myöhemmin, kun kalenterista huomaan, että kappas tuolloin oli täysikuu, minähän nukuin tosi huonosti silloin. :)
Niinpä tuntui luonnolliselta kokeilla tätä myös viljelyssä. Etenkin kun suosimme muutenkin luonnonmukaista viljelyä, kuun vaikutus siihen sopii todella hyvin. Toki omat vaikeutensa tuovat vaihtuvat sääolosuhteet vaikka kuunasento oliskin suotuisa. Esimerkiksi ensimmäisten siementen laitto on aina melkoista arpapeliä, koska ei voi olla varman, että pakkasia ei tulisi enää. Luulen että meillä kävi juurikin viime keväänä niin, että laitoimme himpun verran liian aikaisin, koska kaikista eivät ensimmäiset siemenet lähteneet kasvamaan tai kasvoivat hyvin hitaasti. Koska seuraava siemensatsi eteni paaaljon nopeammin. :)

Mutta siis tämä kuukalenteri. Kaikkien tuntemat horoskooppimerkit kuuluvat tähän kuukalenteriin, mutta niillä ei ole mitään merkitystä horoskooppimerkkien kanssa. Esimerkiksi ei niin, että jos olet kaksonen horoskoopiltasi, olisivat kaksosten päivät kuusta todella suotuisia sinun terveytesi hoitoon. Ei. :) Vaan jokaisella merkillä on oma suotuisa vaikutus erilaisin askareihin. Ja kuun täysinäisyys ja kulku vaikuttavat myös. Kuu on täysi, kasvava, vähenevä tai uusi. Sitten tulee vielä pakkaa sekoittamaan ratatasossa laskeva ja nouseva, jotka minulta henkilökohtaisesti menevät vielä ihan ohi.
Mutta katson enimmäkseen tuota ensinmainittua asentoa ja sitten katson kuukalenteriamme, joka roikkuu seinällä ja mietiskelen sitten mitä nämä asiat kertovat minulle ja suunnitelmilleni. :)

Mutta jos ottaa ihan käytännön esimerkkejä tuosta niin ehkä se avautuu paremmin, nämä minun hömpötykseni eivät ehkä avaudu juurikaan.... ;)
Esimerkiksi, jos haluaa istuttaa köynnöstävän vaikkapa villiviinin, josta haluaa runsaan ja korkean, täytyy se istuttaa kaksosten merkissä kasvavan kuun aikaan. Tai esimerkiksi keräsalaatti kylvetään rapu, skorpioni tai kala-päivänä vähenevän kuun aikaan. Yleensä nämä lehtivihannekset kylvetään kasvavan kuun aikaan, mutta koska keräsalaatti halutaan kerälle, se laitetaan vähenevän kuun aikaan. Kasvavan kuun aikaan laitettuna siitä tulee pitkää vartta ja en tiedä kerisikö se silloin. :)

Että semmoista. :)
Lisätietoa saapi http://www.ylakuu.com/suomi/ tai almanakasta. :)

submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti