4.7.2013

Rusokuusama

Rusokuusama, joka tuossa portin pielessä kasvaa, oli jo viime kesänä hyvin heikossa kunnossa, ja niin sitä sitten leikattiinkin ihan reilusti. Tänä vuonna meni pitkälle kesään ennen kuin näkyviin tuli mitään elon merkkejä yhteen varrentynkään, ja nyt sitten sahasin siitä kaksi kuolleen näköistä runkoa pois. Puskaa sahatessa käy nenään varsin tunnistettava haju, ei mitenkään erityisen hyvä tai raikas, mutta joku naapuriston kissoista on kovin mieltynyt ilmeisesti tähän hajuun (katti suorastaan piehtaroi kannon vieressä):

Toinen vaihtoehto on se, että puskan juurelle lorottamani nokkoskäyte hajullaan jotenkin kiehtoisi kissaa, mutta ensinnäkin jotenkin epäilen moisen mahdollisuutta ja toiseksi haju tuntuu häviävän aika nopeasti maahan kaatamisen jälkeen.

Tein tässä ohessa pientä googlailua tuosta kasvista (jonka siis oletamme olevan rusokuusama, mutta varmahan ei toki voi olla). Ensinnäkin suomenkielinen wikipedia (ja lähestulkoon saman tekstin sisältävä Puulajipuisto) väittää, että oksat olisivat onttoja - ainakaan tässä näin ei ole. Toiseksi englanninkielinen wikipedia sanoo, että kyseinen laji olisi Pohjois-Amerikassa peräti puutarhasta luontoon karannut haittakasvi. Tämä meidän yksilö sen sijaan näyttää hädin tuskin pärjäävän nurmikolle... On edelleen hämärän peitossa miksi puska alkoi voimaan huonosti, mutta oikeastaan ainut järkevä syy on sen viereen viime keväänä majoittunut suursäkillinen sepeliä, joka olisi tukahduttanut juuriston. Toisaalta samassa satsissa tullut hiekkasäkki on edelleenkin syreenin kupeessa, ja syreeni sen kun rehottaa...
Niin ja se siis tässä lajimäärityksessä nyt vähän hämmentää, etten äkkiseltään löytänyt mitään viittausta rusokuusaman hajuun, ja se haju kuitenkin tulee selvästi esiin tätä pensasta käsitellessä.
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti