12.5.2013

Komposti

Niin se vaan kevät saapui kompostiinkin ja niin avokomposti pihan perällä kuin myös "hi-tech"-kompostori omenapuun alla sulivat jäästä (tämä kyllä taisi tapahtua jo viikko sitten). Sikäli hyvä, että saatiin vähän kevätlannoitetta puutarhaan, ja toisaalta autotallissa ollut sijaiskompostori keittiöjätteelle alkoi olla jo aika täynnä. Vastaavien jäätymisongelmien kanssa painineiden kohtalotovereiden iloksi voidaan nyt siis todeta, että lämpökompostorin hyytyessä talvella voi ihan hyvin perustaa korvaavan laitoksen isoon muovisaaviin jonnekin viileään tilaan, koska suurin osa talven jätteestä näyttäisi lähteneen kompostoitumaan oikein nätisti eikä kasa edes haissut missään vaiheessa pahasti. Asiaa ehkä auttoi se, että viileässä kaikenlainen hajoaminen on tapahtunut hitaasti ja mahdollinen ylimääräinen kosteus on päässyt haihtumaan avoimesta saavista. Koitin myös pitää huolen läjän ilmavuudesta tökkimällä saavin reunoille pystyyn keppejä jotka pitivät kasaa vähän irti laidoista niin että pohjimmaiset kerrokset eivät jääneet täysin hapettomiksi.

Nyt kompostorin lämpömittari näyttää jo reilusti yli +20C ulkoilman ollessa +18C, joten eiköhän nämä esikypsytetyt ainekset kohta tule prosessoiduiksi hyväksi mullaksi jolla voidaan sitten hemmotella vaikkapa auringonkukkia (jotka sivumennen sanoen kylväjä tänään laittoi multiin, asiasta varmaan tulee tarvempi raportti vielä myöhemmin).

Sivuhuomautuksena vielä se, että kun silloin noin viikko sitten kaivelin kompostorista pohjimmaiset massat ulos, kohtasin sen sisällä myös melkoiseen määrään samoja mustia muurahaisia jotka ovat ottaneet kyseisen pömpelin ympäristön kodikseen. Muurahaisten sanotaan viihtyvän vain liian kuivassa kompostissa, mutta tämä kyllä siinä vaiheessa vielä valutti ruskeita sulamisvesiään tyhjennysluukun tiivisteen raosta eikä taatusti ollut siis liian kuiva...
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti