7.2.2013

Säästö ja säästö

Tuli tuosta edellisestä mieleen vastikään Aamulehdessä ollut koko sivun juttu aurinkoenergian hyödyntämisestä. Onhan tästä meilläkin puhuttu ja haaveiltu ja blogattukin, mutta se hinta... Puhtaasti ekonomisesta näkökulmasta varsinkin auringon suhteen puhutaan tällä hetkellä tällaisessä jälkiasennuskohteessa kovin pienistä säästöistä (aurinkolämpö) ellei peräti nollasummapelistä (aurinkosähkö), ainakin jos AL:ssä esitettyjä laskelmia on uskominen, ainakin ottaen huomioon sen, että jutun mukaan "lämmityskuluista voi aurinkolämmityksen avulla hoitaa hyvin eristetyssä talossa noin 10%". Harvempi ennen energiakriisiä rakennettu talo nimittäin on nykymittapuulla lainkaan hyvin eristetty (poislukien sittemmin hometaloiksi peruskorjauksen yhteydessä lisäeristetyt ja ne vähemmän lukuisat joissa on oikeasti osattu tehdä asiat oikein), joten erinomaisen karkeiden arvioiden mukaan veikkaisin että tuollainen jutussa esimerkkinä käytetty 10-neliöisen keräinjärjestelmä maksaisi kyllä itsensä takaisin ennen käyttöikänsä päättymistä, mutta reilusti yli 10 vuotta siinä menisi (olettaen että öljyn hinta ei pomppaa sinä aikana reilusti, mistä arviot näyttävät heittävän lähes yhtä paljon kuin arviot tulevan kesän säätilasta). Öljyähän tämä talo syö tähänastisen kokemuksen mukaan aikalailla sen verran mitä Hekkanen Pientalon kuntoarviossaan (4.p., Rakennustieto 1998) tämän tyyppisen talon kulutukseksi arvioikin, eli mahdollisesti reilut 3300 litraa vuodessa, säistä jne jne riippuen. Öljy-yhtiöhän myy myös lisäaineella terästettyä tavaraa, jonka pitäisi palaa paremmin, puhtaammin, hiukan lämpimämmin ja siten olla myös hiukan riittoisampaa, mutta voipi olla että tämäkin on kuluttajan kukkarolle +/- 0, koska luonnollisesti tuote myös maksaa hieman peruslaatua enemmän.

Ekologisessa mielessä kaikki edellä kirjoittamani on tietysti silkkaa kuumaa ilmaa kuten amerikkalaiset turhaa puhetta (tässä tapauksessa erittäinkin osuvasti) nimittävät, tai peräti ihan ehtaa potaskaa, koska jotain tarttis tehrä.

Onneksi tässä kohtaa ainakin teknologian kehityksen pitäisi parantaa niin ekonomista kuin ekologistakin tilannetta sikäli, että aurinko(sähkö)paneeleissa tapahtuu kohtalaisen huimaa kehitystä eikä lämpökeräintenkään kehitys varmasti tähän pääty, joten tässä kun nyt yritetään kasailla rahaa pikkuhiljaa kokoon niin ehkä sitten kun on saatu jemmaan se 5000-10000 euroa jolla ainakin jonkun näistä energiataloudellisista hankkeista voisi toteuttaa, sillä rahalla ainakin tämän "ilmaisen" energian kohdalla pitäisi saada enemmän hyötyä.
Aiheesta voi olettaa tulevan kirjoituksia siis vuosiksi eteenpäin tällä samalla tulevaisuutta kuvailevalla teemalla :)
submit to reddit Delicious

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti