13.2.2012

Remontointia ja rakentamista...kuka sellaiseen ryhtyy?!

Olen nyt katsellut tv:stä taas pitkästä aikaa sarja Grand designs, jossa pariskunnat ostavat talon jostain ja kunnostavat sen. Tai ostavat tontin ja rakentavat talon. Näissä on aina jotain erikoista, ongelmia tulee vastaan vaikka millä mitalla mutta aina lopussa talot ovat aivan upeita ja ihmiset onnellisia.

Jotenkin nyt katson näitä ohjelmia ihan uusin silmin....muutamasta muistunut elävästi viime kesä mieleen ja halu lopettaa remontoimisen ihan kokonaan! Jos nyt ei oteta huomioon tätä mikä meillä on kesken.
Se, että löytää arkkitehdin, rakentajat, työmiehet ja materiaalin, joka ei maksa mansikoita ei olekaan ihan helppo nakki. Se vaatii itseltä aika paljon. Ja sitten pitää sietää ympärillä olevien ihmisten puheet....he kun harvoin oikeasti tietävät mikä tilanne on ja kuvittelevat ihan jotain muuta. On ns. helppo neuvoa näkemättä ja kokematta ja tietämättä mitä ME haluamme. Ja kun kuitenkin haluaisi itse tehdä mahdollisimman paljon ja että homma tulisi valmiiksi mahdollisimman nopeasti.
Ekologisesti rakentaminen ja remontiminen on aika vaikeaa, jos ei löydä työmiehiä, kenelle se on itsestään selvää. Meillä oli onneksi sellaiset, jotka arvostivat ja ymmärsivät perinnerakentamisen päälle. Ja sen päälle, että kaikkea ei tartte tehdä ihan uusiksi. Miksi korjata ja hajottaa ehjää? Erotetut keittiötyypit puhuivat koko ajan siitä, ettei ne paljoo maksa mutta kun niitä muutamia euroja heittelee sinne sun tänne niin hups, onkin mennyt muutama kymppitonni! Kun on sitten kuitenkin jotakin rakennusmateriaaleja, joita ei voi ostaa halpana tai käyttää vanhoja, jos ei halua vaihtaa niitä myöhemmin.
Minun mielestä ekologiseen rakentamiseen ja remontoimiseen liittyy materiaalin valmistumisprosessin ja -maan lisäksi se, että materiaali on pitkäikäistä, hengittävää ja kestävää. Mikäänhän ei ole ikuista mutta kun remontoin, en halua käyttää jotain tavaraa, jonka ajattelen joutuvani vaihtamaan muutaman vuoden päästä. Haluan seuraavan remontin sitten kun olemme tässä asuneet vuosikymmeniä! :) Ja en välttämättä silloinkaan.

Mietin tässä viikonloppuna yläkertaa katsoessa, että tulikohan luvattua vähän liikoja, että meillä on vierashuone valmiina ensi kesänä. ;)
Siellä on paljon tekemistä vielä.....mutta toisaalta kunhan tästä tokenen niin laitetaan hihat kunnolla heilumaan niin saadaan edes jotain valmiiksi. :)

Toisaalta hiipii mieleen tulevia remontteja.....ovet pitäisi oikeasti vaihtaa. On aika rasittavaa sulkea ja avata kolme ovea kun tulee sisään. Etenkin kun niissä kaikissa on lukossa vikaa, joten ne täytyy tarkistaa moneen kertaan että menevät kiinni ja täytyy laittaa tietyllä tavalla....Ja veto on pahinta. Onneksi meidän ikkunat ovat ehjät, niistä ei vedä yhtään mutta jokainen ovi mitä täältä löytyy, päästää kylmää sisään. Portaikossa on kaksi ulos menevää ovea (sivu- ja parvekkeen ovet 2kpl kummassakin), kylmälle vintille vievä ovi (josta ei tosin hirveesti tunnu vetävän) ja kylmään kellariin menevä ovi. Suihkuun mennessä tästä portaikosta luikkii kyllä aika nopeesti ja ilman töppösiä sinne on ihan turha edes yrittää.
Piha on oma työsarkansa.....edellisestä työpaikasta kyllä toivoivat tupareita järjestettäväksi keväällä, että pääsis kylvö tms. pihahommiin....Jos kutsuis nykyisen (9) ja edellisen työpaikan porukan (12) niin olis ainakin riittävästi työnaisia paikalla! :) Tai sitten ei.

Että semmosia mietteitä tänään. :)
submit to reddit Delicious

2 kommenttia:

 1. Tsemppiä tekemisiin ja tyyntä mieltä keskeneräisyyden keskelle. Ja rutkasti huopia, oviaukkoihin :)
  Minäkin tulisin mielelläni pihapuuhatupareihin apujoukkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saana! :)
   Kyllä mie kovasti yritän ja aika hyvin onnistunutkin. Se vaan näkyy sellaisena kytevänä apeutena tuolla jossain syvällä kun yritän olla hermostumatta. :( Välillä, ei aina.

   Onneksi ei tullut heitettyä pois fleeceverhoja ja erinäisiä huopia, joita meiltä löyty monin kappalein....ehkä pitäs pari ostaa vielä. ;)

   Tervetuloa vaan apujoukkoihin! Ois muutenkin kiva nähdä pitkästä aikaa! Palataan asiaan, kunhan lumet ovat sulaneet, kuu on oikeassa asennossa ja muuta oleellista. :)

   Poista