18.8.2013

Futon

Tämä ei nyt mitenkään ole ajankohtainen mutta koska olen täällä futon-sänkyjä hehkuttanut niin voisin myös hehkuttaa näitäkin tekstejä. :)
Meiltähän löytyy siis vuodesohva, vierassänky ja meidän oma sänky futon-malleissa. 

http://jolie.fi/yellowmood/futon-alkupera-seka/
http://jolie.fi/yellowmood/kaikki-futonista-osa-2-materiaalit-seka-futonin-valinta/
submit to reddit Delicious

17.8.2013

Sekava kasvimaa ja sadonkorjuuta

Marjat alkavat pikkuhiljaa olla kerätty ja säilötty. Karviaisia ja vadelmia tulee vielä vähän mutta alkavat nekin olla sateiden jäljiltä jo aika mössöä.
Mutta ei se mitään, omenoita tuleekin sitten ihan riittämiin... Lisäksi perunat näyttivät siltä, että nekin voisi korjata. Pikkuhiljaa aletaan varmaan keräillä juurekset maasta. Punajuuria nostin jo vähän.








Kasvimailla rikkaruohona kasvavat perunat aiheuttavat hiukan sekasorron näköistä olemista tuonne kasvimaalle. Etenkin kun nyt pitkät varret makaavat vaakatasossa....




porkkanaa

kehäkukka


Korianteri kukki komeasti ja sitten alkoi tulla siemeniä. Niinpä annoin kasvattaa siemenet ja leikkelin sitten varret ja laitoin vintille kuivumaan. Siellä kuivuu myös pellavaa ja siankärsämöä.


 Ehtiiköhän nämä kasvattaa kurkkuja...ovat jääneet ehkä hiukan liian varjoon tuonne perunan varsien sekaan. :(
Kesäkurpitsoja olemme jo muutaman syöneet, tästä "puusta" tulee varmaan vielä muutama. Ja toisestakin. Kaksi muuta vaikuttaa mätänevän ennen kuin kukkivatkaan. :(

 Maailman paras idea oli poistaa se kamala puska pyykinkuivaustelineen alta ja laittaa sinne kehäkukkia, samettikukkia ja krassia. Todella kaunis kukkapenkki oranssin, keltaisen ja punaisen sävyissä. Me like!

 Viime vuonna ukonhattu ei päässyt kukkimaan,koska kirvat söivät sen. :( Mutta nyt kukkii!!


 Unikkoja tuli sittenkin!
 Jänö
 Nimipäivän kunniaksi tein viime viikonloppuna omena-raparperipiirakan, vadelma-raparperi-valkosuklaapiirakan ja Esa paistoi lättyjä. Söimme ne itse tehdyn vadelmahillon kera. :)





submit to reddit Delicious

Omenahilloa

tähteet







submit to reddit Delicious

10.8.2013

Energiansäästöä

Arkkupakastin vaihdettiin uuteen kesäkuun alkupuolella ja nyt voi vähän yrittää kulutuslukemista päätellä millainen vaikutus vaihdolla on. Toukokuun alun ja heinäkuun lopun välillä viime vuoden ja tämän vuoden viikkokulutusten ero on reilut 9,2 kWh, mistä vuodessa kertyy jo 480 kWh, mikä taas on jotakuinkin kymmenesosa viime vuoden kokonaissähkökulutuksesta. Tai ehkä reilu yhdeksäsosa normaalista kulutuksesta, kun otetaan huomioon ne muutamat piikit jotka viime kesänä syntyivät parista tilanteesta joissa öljylämmitys korvautui 2-3 päiväksi sähköllä (huonolla hyötysuhteella) ja jotka on jätetty huomiotta tuossa viikkokulutuksessa. Muuta eroa ei pakastimen vaihdon lisäksi pitäisi kulutuksessa olla.

Toisin sanoen tämän hetkisellä sähköyhtiöiden laskutuksella laite maksanee itsensä takaisin sähkön säästöllä vajaassa yhdeksässä vuodessa (sillä utopistisella olettamuksella että sähkön hinta ei suuresti muutu, ja sikäli kun pakastin toivottavasti kestää kunnossa tuon ajan). Kahden hengen taloudelle 4800 kWh/vuosi olikin aika korkea kulutus, varsinkin kun samat kaksi henkeä pärjäsivät 3500 kWh:lla kerrostalokämpässä, jossa oli oma sähkösauna jota myös käytettiin lähes viikoittain. Mistä tuo melkoisen dramaattinen ero sitten mahtaa tulla? Ainut järkevä selitys tälle on oikeastaan se, että öljykattila ja -poltin sekä kaksi kiertovesipumppua imevät tuon erotuksen - pumppujen kulutuksen voisi kyllä oikeastaan mitatakin jossain välissä. Varsinkin vanhempi lienee nykymittapuulla jo energiasyöppö, mutta eipä sitä oikein kannattane vaihtaa ennenkuin saadaan päätettyä mitä tuolle lämmitykselle tehdään, koska jos pannuhuone menee uusiksi on pumppukin järkevintä uusia siinä yhteydessä (joissain kattiloissa on nimittäin kiertovesipumppu sisäänrakennettuna). Tosin modernit hienot ja ekotehokkaat hybridi-lämmitysratkaisut saattavat hyvinkin myös lisätä pumppujenkin määrää ja tuoda monta sähköllä toimivaa pömpeliä lisää kellariin, ja niin sähköyhtiöiden taskuun kilahtaisi entistä enemmän euroja - öljy-yhtiön kustannuksella tietysti.

Seuraava energiansäästön seurantakohde on sitten ovien vaihdon vaikutus lämmityskuluihin, mutta kammottavan epätarkan mittauksen takia siitä onkin sitten vaikeampi sanoa mitään tarkkoja lukemia ellei muutos ole hyvin dramaattinen, mitä se tuskin on. Mutta katsotaan nyt, olishan se kiva jos jatkossa pärjäisi vaikka koko vuoden säiliöllisellä öljyä.
submit to reddit Delicious

7.8.2013

Äidin äidin isän keinutuoli muutti meille



Tuo kangas on sitten äidin äidin tekemä. :)
Nyt meillä on siis kaksi keinutuolia, jotka on pelastettu mahdolliselta kaatopaikkakohtalolta. Ihanaa!!
submit to reddit Delicious

6.8.2013

Hitaasti itävät

mintut näköjään. Nyt näkyy ihan pienen pieniä taimia rikkaruohojen seassa. Olen jopa astunut niiden päälle kun olen tomaatteja hoitanut, koska olen ajatellut ettei siellä kasva mitään. :)
Myyjä kyllä väittää että itävät 10-20 päivässä...ensimmäiset siemenet laitettiin 14.5. ja uusi satsi 17.6. ja ne taimet ovat ehkä viikon nyt kasvaneet...
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=tuote&kasvilajinid=160

Unikotkin tulivat hyvin hitaasti ja olin varma ettei kukkia tule mutta erittäin hentoisia matalia valkoisia ja punaisia puskee penkistä. Ihanaa!!
submit to reddit Delicious

5.8.2013

Säilöntää

Marjoja on kovasti kerätty pakkaseen ja tehty mehuiksi. Ja pari purkkia vadelmahilloakin tein. Etiketit tein itse leikkaamalla lehdistä hauskoja taustoja ja sitten vain kirjoitin niihin tussilla mitä kukakin sisältää. Tuo intersport-etiketti tuli pulloa kuumentaessa....
Desinfioin pullot käärimällä ne sanomalehteen ja laittamalla uuniin pullon suu uunin takaseinää kohti. No, tuohon pulloon oli jäänyt vanhasta etiketistä liimaa ja kun se oli uunissa paperiin kääritty, takertui lehti siihen. :) Sama kai se.



Reissusta toin tuliaisena teetä. Teekauppias sanoikin, että paras tapa säilyttää teet on laittaa ne lasipurkkiin. Minä tyttö lähdin sitten ostamaan sinappipurkkeja (ja vähän isompiakin) kaupasta ja laitoin teet niihin. Muutama isompi satsi pääsi lasipurkkeihin, joihin on hilloa tms. sosetta hankala laittaa/käyttää. 



Kesäkurpitsasta tehty pihvejä (vähän turhan mehukas oli, taikina oli sellainen mutavelli....mutta pihvintapaisia läiskistä tuli kuitenkin). Tämmöisiä pötkylöitä meillä tulee kesäkurpitsapenkistä...




submit to reddit Delicious

1.8.2013

Televisio

Meillä ei ole näkynyt koko aikana täällä asuessa kuin Ylen kanavat, Ava ja Fox. Ja kun tuulee, sataa, on ukkosta ilmassa, ei telkkarista näy mitään. Pätkii ja näkyy vain erivärisiä laatikoita.
Vähän paremmin saattaa näkyä, jos työntää cd:n antennijohdon ja seinän väliin tai kikkailee muuten johdon kanssa.
Ollaan mietitty että tilattais joku telkkarihemmo katolle keikkumaan ja vaihtamaan antenni tms. mutta ei vain olla tehty sitä. Emme me niin hirveästi telkkaria muutenkaan katsota. Eihän sieltä tule kuin uusintoja ja samoja vanhoja leffoja. Muutamia hyviä uusia puutarhaohjelmia nyt on tullut mutta muuten aika toivotonta.

No, minun poissaollessa, ukko oli innostunut kokeilemaan voisko tuolla tehdä jotain ja oli työntänyt johdon pään seinässä toiseen aukkoon. Ja tadaa! Meillä näkyy kaikki kanavat. :D
Kyllä pisti naurattaan....

Tässä olis siis remontointivaiheessa käynyt niin, että pistokkeen kansi oli irrotettu, jotta tapettia sai korjattua ja oli laitettu kansi väärin päin takaisin. Siinä lukee TV ja RADIO mutta eipä tullut mieleen, että varsin kiinteästi paikallaan olevassa vanhassa johdossa liitin oli väärää mallia seinän puolella ja siksi siitä ei olisi kannattanut ottaa mallia kun tuota kantta on laitettu takaisin...

Että semmosta.

Toinen hauska juttu on, että tuo pistoke on työhuoneen puolella ja johto tulee seinän läpi. Mutta vaikuttaa siltä, että johto on tapetoitu/maalattu seinään kiinni. Se ei siis liiku mihinkään vaikka kuinka nytkyttelee. Jos sen haluaa jossain kohtaa vaihtaa....voi joutua paikkaamaan tapettia tai tekemään vähän isompaakin seinäremonttia...mutta murehditaan sitä sitten.

submit to reddit Delicious