7.2.2013

Työhuoneen kaaos

Olin innoissani kun sain vihdoin työhuoneen erikseen, missä voin askarrella, liimata kuvia, ommella jne. Ei tarvitse siivota jälkiä vaikka jäisi keskenkin tai yrittää väkertää jossain keittiön pöydän kulmalla. :)
Mutta...nyt kun kaiken voi heittää tuonne työhuoneen pöydälle tai hyllyille, alkaa kaivata ovia, joilla sulkea nämä näkyvistä.
Tuosta kuljetaan keittiöön ja yläkertaan mutta eihän niitä näin talvisaikaan pimeellä näe... :)





submit to reddit Delicious

Säästö ja säästö

Tuli tuosta edellisestä mieleen vastikään Aamulehdessä ollut koko sivun juttu aurinkoenergian hyödyntämisestä. Onhan tästä meilläkin puhuttu ja haaveiltu ja blogattukin, mutta se hinta... Puhtaasti ekonomisesta näkökulmasta varsinkin auringon suhteen puhutaan tällä hetkellä tällaisessä jälkiasennuskohteessa kovin pienistä säästöistä (aurinkolämpö) ellei peräti nollasummapelistä (aurinkosähkö), ainakin jos AL:ssä esitettyjä laskelmia on uskominen, ainakin ottaen huomioon sen, että jutun mukaan "lämmityskuluista voi aurinkolämmityksen avulla hoitaa hyvin eristetyssä talossa noin 10%". Harvempi ennen energiakriisiä rakennettu talo nimittäin on nykymittapuulla lainkaan hyvin eristetty (poislukien sittemmin hometaloiksi peruskorjauksen yhteydessä lisäeristetyt ja ne vähemmän lukuisat joissa on oikeasti osattu tehdä asiat oikein), joten erinomaisen karkeiden arvioiden mukaan veikkaisin että tuollainen jutussa esimerkkinä käytetty 10-neliöisen keräinjärjestelmä maksaisi kyllä itsensä takaisin ennen käyttöikänsä päättymistä, mutta reilusti yli 10 vuotta siinä menisi (olettaen että öljyn hinta ei pomppaa sinä aikana reilusti, mistä arviot näyttävät heittävän lähes yhtä paljon kuin arviot tulevan kesän säätilasta). Öljyähän tämä talo syö tähänastisen kokemuksen mukaan aikalailla sen verran mitä Hekkanen Pientalon kuntoarviossaan (4.p., Rakennustieto 1998) tämän tyyppisen talon kulutukseksi arvioikin, eli mahdollisesti reilut 3300 litraa vuodessa, säistä jne jne riippuen. Öljy-yhtiöhän myy myös lisäaineella terästettyä tavaraa, jonka pitäisi palaa paremmin, puhtaammin, hiukan lämpimämmin ja siten olla myös hiukan riittoisampaa, mutta voipi olla että tämäkin on kuluttajan kukkarolle +/- 0, koska luonnollisesti tuote myös maksaa hieman peruslaatua enemmän.

Ekologisessa mielessä kaikki edellä kirjoittamani on tietysti silkkaa kuumaa ilmaa kuten amerikkalaiset turhaa puhetta (tässä tapauksessa erittäinkin osuvasti) nimittävät, tai peräti ihan ehtaa potaskaa, koska jotain tarttis tehrä.

Onneksi tässä kohtaa ainakin teknologian kehityksen pitäisi parantaa niin ekonomista kuin ekologistakin tilannetta sikäli, että aurinko(sähkö)paneeleissa tapahtuu kohtalaisen huimaa kehitystä eikä lämpökeräintenkään kehitys varmasti tähän pääty, joten tässä kun nyt yritetään kasailla rahaa pikkuhiljaa kokoon niin ehkä sitten kun on saatu jemmaan se 5000-10000 euroa jolla ainakin jonkun näistä energiataloudellisista hankkeista voisi toteuttaa, sillä rahalla ainakin tämän "ilmaisen" energian kohdalla pitäisi saada enemmän hyötyä.
Aiheesta voi olettaa tulevan kirjoituksia siis vuosiksi eteenpäin tällä samalla tulevaisuutta kuvailevalla teemalla :)
submit to reddit Delicious

6.2.2013

Hiljaiseloa

Tässä talossa on sairasteltu oikein urakalla viimeisen viikon sisällä....

Öljyä piti tilata lisää eli kaksi kertaa vuodessa säiliö täytyy täyttää....aika hurja määrä öljyä kuluu kahdella ihmisellä! Säiliömme vetää 3000litraa. Yritämme säästää että saisimme vaihdettua kaikki viisi ulosvievää ovea, jospa lämmityskulut sitten tippuisivat vähän kun ei lämpö karkaa harakoille.

Viisi ovea eli pääovi, kuistin ovi, sivuovi, parvekkeen ovi ja pannuhuoneen ovi.
Yhden firman edustaja olikin käynyt meidän sivuovella joku päivä kun olimme töissä (näkyi jäljet lumessa), joten varmaan pitäis pirauttaa hänelle....mutta kyllä siihen hommaan saa varata ainakin 6000-7000 euroa.

Yläkertaan on askarreltu suurin osa lattialistoista paikoilleen. Täytyy miettiä mitä tehdään oviseinälle. Lattian ja seinän välissä on niin iso väli, ettei lista peitä sitä. Täytyy tehdä jonkunlainen kaksikerroksinen lista. Kunhan tässä ollaan taas molemmat terveinä niin jatketaan.
:)

Mutta koska ei oikein muuta kykene tekemään niin kudon paaaaljon. Siinäpä ne säästöt hupenevat kun on pakko ostaa vaan koko ajan lisää ihania lankoja. :)
Mutta eipä tarvitse ostaa villapaitoja, pipoja, lapasia, huiveja yms. Välillä teen muillekin kuin itselleni, joten niistä langoista saan rahat takaisin.
:)



submit to reddit Delicious