29.2.2012

Uusia hankintoja

Löysin Oulun Juuttiputiikista nämä ihanat klassiset juuttiamppelit!



Ja mummu lahjoitti siskonsa tekemän pöytäliinan.




submit to reddit Delicious

24.2.2012

Ensimmäinen satsi siemeniä saapunut!


Oikeanpuoleiset kivikkokasvit ja kukat suunniteltiin autotalliliuskan reunoille pitämään maata kasassa.
:)
Ja mahdollisesti muuallekin. En tiedä saisiko kuusen juurelle mitään maanpeittokasvia pysymään hengissä. Mietin myös että pitäiskö juhannusruusu kokeilla siirtää pois kuusen juurelta kun ei varmaan saa oikein virtaa mistään. Kuusi on valtava ja imee kaiken ympäriltään....sen huomaa maasta ja kasveista sen ympäristössä.
Mummulta sain australialaisia kukkien siemeniä, saa nähdä lähtevätkö kasvamaan...
submit to reddit Delicious

Joku sentään kukkii täällä jo!

Joulukaktus vai mikähän tämän nimi olikaan, ei ole kukkinut kuin kerran aiemmin mutta ilmeisesti täällä viihtyy kun pistää kukkia useammankin!


submit to reddit Delicious

Hups, sanoi lumi

...kun katolta tippui ja rikkoi meidän pensasaidan.


Portaat ovat näköjään myös kärsineen pakkasesta:

submit to reddit Delicious

13.2.2012

Remontointia ja rakentamista...kuka sellaiseen ryhtyy?!

Olen nyt katsellut tv:stä taas pitkästä aikaa sarja Grand designs, jossa pariskunnat ostavat talon jostain ja kunnostavat sen. Tai ostavat tontin ja rakentavat talon. Näissä on aina jotain erikoista, ongelmia tulee vastaan vaikka millä mitalla mutta aina lopussa talot ovat aivan upeita ja ihmiset onnellisia.

Jotenkin nyt katson näitä ohjelmia ihan uusin silmin....muutamasta muistunut elävästi viime kesä mieleen ja halu lopettaa remontoimisen ihan kokonaan! Jos nyt ei oteta huomioon tätä mikä meillä on kesken.
Se, että löytää arkkitehdin, rakentajat, työmiehet ja materiaalin, joka ei maksa mansikoita ei olekaan ihan helppo nakki. Se vaatii itseltä aika paljon. Ja sitten pitää sietää ympärillä olevien ihmisten puheet....he kun harvoin oikeasti tietävät mikä tilanne on ja kuvittelevat ihan jotain muuta. On ns. helppo neuvoa näkemättä ja kokematta ja tietämättä mitä ME haluamme. Ja kun kuitenkin haluaisi itse tehdä mahdollisimman paljon ja että homma tulisi valmiiksi mahdollisimman nopeasti.
Ekologisesti rakentaminen ja remontiminen on aika vaikeaa, jos ei löydä työmiehiä, kenelle se on itsestään selvää. Meillä oli onneksi sellaiset, jotka arvostivat ja ymmärsivät perinnerakentamisen päälle. Ja sen päälle, että kaikkea ei tartte tehdä ihan uusiksi. Miksi korjata ja hajottaa ehjää? Erotetut keittiötyypit puhuivat koko ajan siitä, ettei ne paljoo maksa mutta kun niitä muutamia euroja heittelee sinne sun tänne niin hups, onkin mennyt muutama kymppitonni! Kun on sitten kuitenkin jotakin rakennusmateriaaleja, joita ei voi ostaa halpana tai käyttää vanhoja, jos ei halua vaihtaa niitä myöhemmin.
Minun mielestä ekologiseen rakentamiseen ja remontoimiseen liittyy materiaalin valmistumisprosessin ja -maan lisäksi se, että materiaali on pitkäikäistä, hengittävää ja kestävää. Mikäänhän ei ole ikuista mutta kun remontoin, en halua käyttää jotain tavaraa, jonka ajattelen joutuvani vaihtamaan muutaman vuoden päästä. Haluan seuraavan remontin sitten kun olemme tässä asuneet vuosikymmeniä! :) Ja en välttämättä silloinkaan.

Mietin tässä viikonloppuna yläkertaa katsoessa, että tulikohan luvattua vähän liikoja, että meillä on vierashuone valmiina ensi kesänä. ;)
Siellä on paljon tekemistä vielä.....mutta toisaalta kunhan tästä tokenen niin laitetaan hihat kunnolla heilumaan niin saadaan edes jotain valmiiksi. :)

Toisaalta hiipii mieleen tulevia remontteja.....ovet pitäisi oikeasti vaihtaa. On aika rasittavaa sulkea ja avata kolme ovea kun tulee sisään. Etenkin kun niissä kaikissa on lukossa vikaa, joten ne täytyy tarkistaa moneen kertaan että menevät kiinni ja täytyy laittaa tietyllä tavalla....Ja veto on pahinta. Onneksi meidän ikkunat ovat ehjät, niistä ei vedä yhtään mutta jokainen ovi mitä täältä löytyy, päästää kylmää sisään. Portaikossa on kaksi ulos menevää ovea (sivu- ja parvekkeen ovet 2kpl kummassakin), kylmälle vintille vievä ovi (josta ei tosin hirveesti tunnu vetävän) ja kylmään kellariin menevä ovi. Suihkuun mennessä tästä portaikosta luikkii kyllä aika nopeesti ja ilman töppösiä sinne on ihan turha edes yrittää.
Piha on oma työsarkansa.....edellisestä työpaikasta kyllä toivoivat tupareita järjestettäväksi keväällä, että pääsis kylvö tms. pihahommiin....Jos kutsuis nykyisen (9) ja edellisen työpaikan porukan (12) niin olis ainakin riittävästi työnaisia paikalla! :) Tai sitten ei.

Että semmosia mietteitä tänään. :)
submit to reddit Delicious

7.2.2012

Onnea ja hyvää karmaa

Tämä keiju on uskollisesti vuosien ajan karkoittanut pahat henget meidän kodeista. Nyt hän jatkaa työtään portailla.



Rahantuloa (ja onnea) ei ilmeisesti voi estää meidän talossa. :) Saimme työkaveriltani uuden rahapuun tammikuussa, kun meillä oli taas yhdet tuparit. Nautiskelemme puun katselusta aina ruokapöydässä. :)


Ja jotta muutenkin olisi hyvä karma, suoritan monta kertaa päivässä uhrauksia alttarilla. Yläkertaan saan sitten isomman alttarin joogasaliin, missä meditoida yms. kunhan yläkerta valmistuu.

submit to reddit Delicious

Yläkerran edistyminen

Tältä näytti joogasalissa eilen:


submit to reddit Delicious

4.2.2012

Pakkanen paukkuu

...niin että seinäkin halkeaa!
:)

Ja korvausilmaventtiilissä on jäätä (sisällä talossa)


No ei sentään, mutta kittaus oli näköjään poksahtanut rikki tuossa keittiön ja ruokahuoneen välisessä seinässä. Siinä kohdassa on yhdenlainen sauma, johon laitettiin aika paljon puukittiä ja maali päälle, se on nyt sit haljennut. Pitää kitata ja maalata uudelleen. Vaikka tekis mieli vaan maalata, koska seinä on jo muutenkin aika karseen näköinen, koska piti kiireessä tehdä ja ei sitten annettu tarpeeksi selkeitä ohjeita, että mihin kohtaan sitä haltexia pitää laittaa... Nooh, pitäis paikkailla katon maalausta ja maalata listoja, joten tuon seinän voi hoitaa sitten samoilla suojauksilla. :)
submit to reddit Delicious

Viljelijän unelmointia

Täällä pakkasen keskellä (aamulla -28 astetta) miettii vain kesän lämpöisiä päiviä ja viljelyksiä. Telkkaristakin on alkanut tulla puutarhaohjelmia, joten kevät on jo ovella. ;)
Perunat ajateltiin laittaa kasvamaan edellisten asukkaiden sadosta. Säästämme muutaman kympin, kun ei tarvitse ostaa siemeniä/siemenperunoita eikä peruoita kaupasta, jos sato vain onnistuu. Tämä lajikkeen nimi ei ole tiedossa, mutta on hyvää perunaa meidän käyttöön (laatikoihin, keittoihin, patoihin) ja on säilynyt tähänkin asti hyvin. Muutama itää, mutta ei se mitään.
Mummoni neuvoi, että otetaan 2-3 viikkoa ennen istuttamista perunat (jotka haluaa käyttää siemenperunoina) lämpöseen, laitetaan maahan ja kerätään satoa muutaman kuukauden päästä. Mummo tietysti käski lannoittaa mutta mehän sitä ei olla harrastettu tähänkään saakka juurikaan. Joskus Helsingissä laitettiin kukkapenkkeihin lannoitetta ja kalkkia laitettiin esim. pinaatin juurelle, koska sammalta kasvoi paikoin.

Esa vei gerberan ja ruusun autotalliin, koska kuistilla alkoi olla jo pakkasta! Saa nähdä selviääkö ne tästä talvesta. Gerbera ei tehnyt viime kesänä kukkia lainkaan. :( On kuulemma aika vaikea kasvi kasvattaa Suomessa.
Jännittää myös, että kasvaako tuo rahapuu vielä herukan alla. Oli se sen näköinen, että se on muutaman vuoden siellä ollut, joten toivottavasti jatkaa kasvuaan.

Siemenet on tilattu mutta eivät ole vielä saapuneet.
Kesää odotellessa. :)

submit to reddit Delicious

1.2.2012

Lämpötiloja

Ulkona -21astetta, sisällä +17,6....

pupuja pihassa


Piti ostaa villahousut
submit to reddit Delicious