31.7.2011

Sadonkorjuu

Kävimme äsken talolla keräämässä marjoja ja nappasin kuvia puutarhasta.
Odottavan aika on pitkä, odotamme tarjouksia remonttien osilta ja pääsemme ehkä aloittamaan elokuun aikana jotain hommia talolla. Esimerkiksi muovimattojen irrottamisen tms. Se me pystytään itse tekemään. :)

Karviais-, mustikka-, ja herukkapensaita pihassamme:
















Omenapuita pihassa on kuusi kappaletta...

kurkkumaa ja raparperi
submit to reddit Delicious

29.7.2011

Laattoja

Tämmösiä ois tarkoitus laittaa kylppäriin. Saunan lattiaan tulee myös tuota ruskeaa. Ehkä tuo tummempi on meidän valinta...

Kylpyhuoneen seinään tulee tätä mosaiikkia ja valkoista kiiltävää laattaa. Saimme äidiltäni muutaman laatikon valkoista laattaa heidän remontin jäljiltä, mutta vähän pitää ostaa lisää. :) 

Samalla katselimme oskarinoksia ja suihkuverhon ripustusvaihtoehtoja.


submit to reddit Delicious

27.7.2011

Talolla

Syötiin tänään vadelmia ja kurkkuja omasta maasta!
Isäntä laittoi meille mukaan muutaman kurkun (n.500grammaa...), syötiin sellaisenaan ja tein lassin niistä.

Odottelemme nyt jonkinlaista arviota kylppäriremontista tämän päivän tapaamisen pohjalta... Sitten voimme alkaa kysellä muille töille tekijän (tai varmistusta oikeestaan) ja kysellä keittiölle arviota.
Vaikutti kyllä mukavilta miehiltä, jotka ymmärtävät vanhaa kunnioittavaa remontointia. Tuntityönä tekevät ja olivat sitä mieltä, että kylpyhuone-saunan lattia kannattaa piikata auki. Ja koska putket vaihdetaan, ei oikein vaihtoehtoja ole. Pitäis olla lokakuussa valmis. ;)
submit to reddit Delicious

26.7.2011

Lisää keittiöitä

Käytiin taas eilen ja tänään katsomassa muutaman keittiöfirman mallikeittiöitä. Hirvee määrä valintoja mitä täyty tehdä! Kun vaihdettiin keittiön kaappien ovet, oli siinä jo ihan riittävästi valintoja. Nyt kun tehdään alusta asti keittiö, valittavaksi tulee ovet, vetimet, saranat (normi vai vaimennetut), tuleeko kaappeihin hyllyt vai laatikot vai korit vai kaikkea näitä. Sitten laatikostojen maustehyllyt, leikkuulaudat yms., lieskupu ja muut kodinkoneet, pöytätasot jne. Kääk!

Nykyisessä keittiössä on harmaa-pähkinänruskeat ovet ja valkoista kodinkoneissa jatkuu uudessakin kodissa. :)
Nyt on esitteet viidestä eri firmasta, joten eiköhän noista saa hyvät tarjukset pyydettyä. Yksi lupasi tehdä tarjouksen jopa piirustusten ja mittojen perusteella!


Käytiin myös Rakennustorilla pyörimässä, oltais haluttu vanhoja vetimiä mutta eipä ollut niin vanhoja ku oltais haluttu. Mutta lamppujen kupuja löytyy paljon, erilaisia laattojakin. Että sieltä vois hakee esim. keittiön välitilan laatat. Kylppäriin tarvii varmaan niin paljon ettei löydy, ellei käy tosi hyvä tuuri. :)
submit to reddit Delicious

23.7.2011

Luonnonantimet

Koska emme tienneet keväällä ostavamme taloa, ostimme suuret puiset laatikot ja muutaman ruukun parvekkeelle, joissa olemme nyt viljelleet kaikenlaista.

Nyt on siis vihreä parveke. Ja koska meillä on myös viherkasveja sisällä, mietin, että pitäisikö vuokrata peräkärry ja viedä kaikki kasvit erikseen Talolle (kun muutetaan). ;) Ei tarvitsisi murehtia kuinka paljon ne kärsivät muutossa, osaako kaikki käsitellä meidän pikkuisia hellävaroen jne.
Meidän kurkku teki nyt vasta ensimmäisen kukkasen! Keskurpitsojakaan ei näy. Komeita kukkia kyllä.

Talolla kurkkumaa oli järkyttävän suuri! Onneksi Esa sai kurkunsäilöntä-ohjeita. Muuten osa jäis maahan käyttämättöminä. Omenoita tulee varmasti ihan valtava määrä ja perunamaa oli myös iso! Minä en niin perunasta perusta mutta olen sitä vähän oppinut syömään. Nyt on kai vain pakko syödä! Onneksi meillä on myös perunakellari! Tosin se näytti hankalalta käyttää ja kuntotarkastaja ei edes kommentoinut koko hökötystä mutta olin lukevinani rivien välistä, että se kannattaisi hävittää. Kaikki maakerroksessa olevat puurakenteet olivat hänen mielestään riskirakenteita.

Marjapensaita (vadelma, puna- ja mustaherukat, karviaiset) on myös muutama, joten jos joltain löytyy lasipulloja niin saa tuoda meille! Pitää tehdä mehuja niistä, mitkä ei pakkaseen tai suuhun mahdu. ;)
Raparperiä löytyy myös, NAM! Kukkia on myös kivasti pitkin pihaa. Täytyy miettiä istutanko miniruusut (ostetiin Plantagenilta) nyt syksyllä. Mietin kuinka hyvin se talvehtii sisällä ruukussa. Jotenkin tuntuis varmemmalta istuttaa se nyt maahan, sais siellä talvehtia.
submit to reddit Delicious

21.7.2011

Tarjouspyynnöt

No niin, nyt on lähetetty tarjouspyyntöjä saneerausfirmoille. Hankaluuksia oli tehdä niitäkään, koska työn määrä riippuu paljolti remontin hinnasta. Jos sauna-kylpyhuoneeseen ei mene kovin paljon rahaa, voimme remontoida nyt keittönkin. Mutta jos sähköt, putket ja alakerta ylipäätään vie rahaa paljon, jätämme keittiön seyraavan kertaan. ;)
submit to reddit Delicious

20.7.2011

Alueen ensimmäinen televisio

Vanhoilta ihmisiltä kuulee aina hauskoja tarinoita!
Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että talon asukkaat ovat rakennuttajia, joten saamme kuulla heiltä suoraan talon historiaa. Ei tarvitse arvailla mitä kukakin asukas on talolle tehnyt.

Tänään kuulimme, että talomme yläkerran vuokralainen oli tuonut alueen ensimmäisen television! Vanha jääkiekkoilija oli halunnut nähdä Moskovan jääkiekkokisat, joten sitä varten piti hommata televisio. ;)
submit to reddit Delicious

Mittailua ja remonttikysymyksiä!

Yksi remonttiarviointi käytiin nyt tänään kuulemassa talolla. Mutta enemmän jäi kysymyksiä kuin saatiin vastauksia. Remonttireiska olisi vetänyt auki seinät ja lattiat, mutta ehkä hän vain halusi pelotella meitä pahimmalla mahdollisella tavalla tehdä remonttia.... Sähköjohdot ja putkistot/viemärit kun täytyy uusia, voi joutua availeen paikkoja, jotta tämä onnistuu. Yläkerrassa oli seinän sisällä sähköt mutta niiden huoneiden seinät menevät joka tapauksessa uusiksi, joten ei mitään hätää.

Mittailimme keittiötä ja saimme varmistusta, että makuuhuoneen ja keittiön välinen seinä ei ole kantava, joten sen voimme ihan hyvin kaataa. Ihanaa!
Kattoo nyt päästäänkö sitä vielä tekemään vai jääkö sen ensi kesään... ;)

Sauna-kylpyhuoneen lattia voidaan kuulemma tehdä puisilla ralleilla kokonaan, joten se ratkaisisi kylmä-ongelman. Mutta ennen kuin saamme putkimiehen arvioimaan työnlaajuutta, emme varmaan pysty päättämään mitä teemme lattialle. Jos lattia täytyy piikata kokonaan auki, silloin voi lisätä lattialämmityksen yms.

Talon isäntä innoissaan oli antamassa kaikkea mahdollista meille! :)
Otimme ilolla vastaan huonekaluja, ikkunalaudat (sisälle), saunapuut, ruohonleikkurin, viikatteita, harava, lapioita yms.  Vanhoja tapettejakin oli vähän jäljellä, joten sanoimme, etteivät heitä pois.
Ja piha on täynnä ruokaa!!!
Omenoita tulee varmaan kiloja, perunoita jouluun saakka ainakin, kurkkuja seuraavaksi kesäksi saakka....puhumattakaan marjoista! Ihanaa mutta on siinä hommia remontin ohella. :) Säästetään kyl rahaa kun ei tarvitse ostaa juurikaan mitään kaupasta. :)
submit to reddit Delicious

16.7.2011

Rautakaupassa

Kävimme ohikulkumatkalla yhdessä rautakaupassa katselemassa laattavalikoimaa yms.
Aika samat ne valikoimat ovat mutta itseäni miellytti kaikista eniten ihan ensimmäisen rautakaupan valikoima. Kävimme viikko sitten helteisenä lauantaina kaksi rautakauppaa läpi ja siihen taisi mennä muutama tunti...piti evästä hakea välissä että jaksoi polkea kotiin. ;)
Saunan ovia tai lauteita vain ei näistä juurikaan löytynyt. Pitää ne etsiä jostain muualta tai sitten vain ostamme lautaa ja teemme itse. :) Tai no ovea emme voi itse tehdä, se täytyy jostain ostaa.

Samalla näimme muutaman mallikeittiön ja mietimme, että jos vaikka törsäisi ihan kivitasoon! Ei ne nyt niin älyttömän kalliita olleet, etenkin kun sitä tasoa ei paljoo tule ja oikeastaan vaihtoehdot kivitasolle eivät miellytä. :)
Mutta ah,kun vaihtoehtoja ovien yms. väreistä joutuu vielä päässä pyöritteleen moneen kertaan, koska emme tiedä minkä värisen lattian saamme laitettua. Se määrää sitten kaappien väritykset. Onneksi voimme tarjouksia jo kysellä keittiöfirmoilta ensi viikolla, kun pääsemme mittailemaan keittiöön.

Voisi olla jo se päivä kun pääsemme aloittamaan remonttia!
submit to reddit Delicious

15.7.2011

Kirjallisuus

Naisena minun täytyy tietysti huolehtia tämä sisustuspuoli!
Suunnittelin jo jonkinlaisen värimaailman jokaiseen huoneeseen, mutta tietysti ukolla on jotain mielipidettä asioista. :)
Sisustusohjelmat ja kirjat ovat siitä hyviä, että niistä voi katsoa ratkaisuja, joita ei ainakaan halua omaan kotiin. ;) Mutta voi sieltä saada hyviä ideoita ja värien yhdistely oli ainakin nyt ajankohtaista.
Yhdessä kirjassa oli hyvin perinteisiä värejä, joten sen lainausta varmaan uusin ja lähden sisustusostoksille ja maaliostoksille.

Haluamme kuitenkin säilyttää paljon vanhaa ja etenkin 1950-kuvun henkeä, joten väritkin ovat hyvin maanläheiset ja perinteiset. Emme halua mitään modernia kotia. Ei ole mitään järkeä ostaa vanhaa puutaloa ja sisustaa sitä sitten niin, että se näyttää kuin se olisi tänään tehty. Tekniselta puolelta ehkä tuleekin aika paljon tämän päivän juttuja.
Mutta en keskity vain sisustamiseen! On kuitenkin helpompi tehdä päätöksiä käytetyistä materiaaleista, laatoista, maaleista yms. kun on jonkinlainen visio värimaailmasta, joka huoneisiin tulee. On ikävä tehdä vihreää huonetta, jos huoneen tapeti ovat punaiset.... ;)

submit to reddit Delicious

Olisiko sittenkin pitänyt lukea rakennusinssiksi...


Teknisen ja miehisen näkökulman edustajana tietysti innostuin kahlaamaan läpi lukuisia talonrakennuksesta ja remontoinnista kertovia kirjoja ja tekstejä. Melkoiseksi runsaudensarveksi on osoittautunut myös www.rintamamiestalo.fi - todellinen vertaistukiryhmä vanhojen puutalojen asukkaista. Saa nähdä tarvitseeko koskaan tuolle keskustelupalstalle luoda tunnuksia itselle kun tuntuu että siellä on kaikista olennaisista asioista ollut puhetta vähintään kertaalleen. Toki selvän saaminen rakennusjargonista ottaa välillä aikansa mutta jotain kummallista mielihyvää siitäkin saa kun ensin oppii ymmärtämään mitä se tarkoittaa kun kellarisaunassa ei koolinkeja pidä lyödä suoraan rivinteeraukseen kiinni (ja sitten sen jälkeen miksi näin on)...
















Kun nyt ekologisuus ja luonnonmukaisuus on meillä molemmilla lähellä sydäntä niin erityisesti ekotalon rakenneratkaisuja tutkin suurella mielenkiinnolla - vaikka en edelleenkään voi sanoa oikeasti ymmärtäväni talonrakennusta kokonaisuutena. Ekotalot ovat toisaalta sikälikin hyvä vertailukohta tässä, että tuollainen 50-luvun menetelmillä ja tyylillä rakennettu puutalo purueristeineen ja olemattomine höyrysulkuineen on lukuunottamatta betonikellaria (joka tietysti olisi pitänyt rakentaa jostain betonia vähemmän energiaa vaativasta aineesta kuten savitiilistä tms.) materiaaleiltaan kuin suoraan ekotalo-oppikirjasta. Samoin huomasin olevani kovin samaa mieltä Panu Kailan Talotohtori-kirjan kanssa. Tosin kun asuu taloudessa, jossa ei juuri käytetä eläinkunnan tuotteita edes ruuanlaittoon, jotkut perinnemaalireseptit maitoineen/piimineen ja kananmunineen tuntuvat jotenkin... ällöttäviltä (ja siis tota niinku öö, eikö ne ainekset ala haista pihalla lämpimässä?!). No, koska talo on jo öljymaalilla maalattu ulkoa ei tässä taida olla mitään syytä muutenkaan ryhtyä perinnemaaleja itse keittelemään.

On ekoasenteesta ainakin se etu, että se tiputtaa osan materiaalivalinnoista pois. Helpottaa valintoja :) Ja eipä sitä tuollaiseen vapaasti kosteutta läpäisevään rakenteeseen toisaalta juuri mitään muovista tai itsessään kosteutta hylkivää ilmeisesti kannatakaan laittaa ellei halua leikkiä alustastaan irtoavien, homehtuvien, lahoavien tai muuten pilaantuvien materiaalien kanssa. Talo on pysynyt ilmeisen terveenä jo 53 vuotta sen aikaisilla rakenneratkaisuilla, joten pitäytymällä samoissa ratkaisuissa ei voi kovin paljoa mennä metikköön (varsinkin jos nyt poistetaan satunnaiset päättömät ratkaisut kuten mm. kellarin lattialla olevat muovimatot pois).
submit to reddit Delicious

Puutarha

Parasta koko talossa on puutarha!
On omenapuita, kasvimaa, marjapensaita ja tilaa pihassa ylipäätään!


submit to reddit Delicious

Tapetteja

Kivoja tapetteja talosta löytyy ja ihmeen hyväkuntoisia. Makuuhuoneen ja olohuoneen seinille ei tarvitse tehdä mitään. Tai no olohuoneesta poistamme yhdeltä seinältä liian tumman tapetin.
Olohuoneen ja työhuoneen tapetti:
Keittiön viereisen makuuhuoneen tapetti:
Olohuoneen poistettava tapetti:

Makuuhuoneen seinä:
submit to reddit Delicious

Kuntotarkastus

Kuntotarkastus tehtiin ennen kauppoja,tarkastus oli tosi hyvä ja perusteellinen. Mitään varsinaisia yllätyksiä ei tullut vastaan. Vanha talo, joten sähköt ja putket täytyy vaihtaa. Sitten jotain korjaus- ja paikkaushommia tietysti on. Keittiö ja pesutilat ovat alkuperäiset, joten niitä täytyy vähän muokata.
Aloitamme pesutiloista. Siellä maakosteus tulee vähän läpi, joten täytyy miettiä mitä me sinne oikein teemme. Sen jälkeen, jos rahaa jää, remontoimme keittiön. Haluaisimme laajentaa keittiötä viereeseen pieneen makuuhuoneeseen, mutta katsotaan, voiko seinää kaataa tai osittain purkaa. Ja jääkö siihen edes rahaa kylppärin remontista...
Kaikissa huoneissa on muovimatto, jonka haluaisimme poistaa. Alla on lautaa mutta emme tiedä, onko se vain lankunpätkiä vai voisiko sitä käyttää sellaisenaan hionnan ja vahaamisen/öljyämisen jälkeen......
Aaah, niin paljon kysymyksiä, joihin ei saada vastausta oikeastaan ennen kuin pääsemme taloon repimään! :(

Suosittelen lämpimästi jokaiselle talonostajalle kuntotarkastuksen tekemistä! Sellaisen joka ehkä vähän enemmän maksaa mutta sillä voi säästää siinä vaiheessa, kun tekee toistamiseen esimerkiksi kylppäriremonttia...
submit to reddit Delicious

Remontoitavaa riittää...

Keittiön kaapistot ovat ehjät, joten teemme niistä pöytiä, pyykkikoreja yms. mitä keksitään. Olettaen että ne saadaan poistettua seinältä ehjänä. ;)
Haluaisimme laajentaa keittiötä viereiseen makuuhuoneeseen.
Värimaailma tulee olemaan ruskea-harmaa-valkoinen. Mutta katsotaan saaadaanko tehtyä sitä muutosta tässä remontissa vai seuraavassa. ;)
































Yläkerran vierashuoneen maalatut tapetit poistetaan ja toivottavasti alta löytyy pintaa, jonka voi maalata jollain kivalla värillä, jotta vieraamme viihtyvät. ;)

Pesutilat ovat alkuperäisessä kuosissa, joten muutamme pesutuvan kylpyhuoneeksi, siirrämme löylyhuoneen puolella olevan suihkun pesutuvan puolelle ja uusimme saunankin. Lauteet täytyy vaihtaa. Kiukaasta ei vielä tiedä. Kuntotarkastuksessa ilmeni, että maakosteus nousee lattiasta, joten täytyy todella miettiä mitä sille teemme.... Onneksi saamme ensi viikolla yhden remonttimiehen arvioimaan mitä sille vois tehdä ja kuinka kalliiksi se tulee. ;)





submit to reddit Delicious

Tästä se alkaa

Olemme kolmekymppisiä ensitalon ostajia. Olimme katselleet asuntoilmoituksia ja olimme aikeissa muuttaa kerrostaloon. Haaveena oli hirsimökki järven rannalla ja lähellä keskustaa…. ;)  Ajattelimme ensin ostaa kerrostalo-asunnon ja muuttaa sitten joskus omakotitaloon.
Helluntaina lähdimme huvin vuoksi katselemaan asuntoja ja taloja ja yksi niistä vei sydämet!
Talo oli kallis ottaen huomioon että talo vaati remonttia tai lähinnä modernisointia, ajantasalla saattamista. Niinpä teimme tarjouksen joka oli reilusti alle pyydetyn ja se meni läpi.
Nyt on kaupat tehty ja odotamme, että myyjät löytävät asunnon, jotta pääsemme aloittamaan remontin. Asumme nyt asumisoikeusasunnossa, joten meillläkin on pitkä irtisanomisaika. Asumme remontin ajan vielä kerrostaloasunnossa ja muutamme vasta kun kylpyhuone-sauna ja keittiö on valmis.

submit to reddit Delicious